Eläimet

Haikut

Haikut

Lampaat

Lampaat

Hevoset ja ponit

Hevoset & ponit

muut eläimet

Muut eläimet

Haikut

Haikut

Lampaat

Lampaat

Hevoset ja ponit

Hevoset & ponit

muut eläimet

Muut

Haikut

Ylämaankarja, Highland Cattle, tai tuttavallisemmin Haikku on Skotlannista lähtöisin oleva alkuperäisrotu. Haikut elävät ympäri vuoden ulkona (myös sonnit) ja saavatkin elää hyvin lajinomaista elämää laumatovereiden kanssa. Ne ovat terveitä ja saavat elää sellaisena kuin ovat, säilyttäen komeat sarvensa ja hoitaen vasikoita aina vierotusikään asti.

Meidän mielestä haikun kasvatus onkin eettistä ja sen vuoksi sen valitsimme. Ja toki ne ovat kerrassaan mainioita persoonia, joiden tempauksia on kiva seurata. Jusalassa haikkuja on kasvatettu jo vuodesta 2004 ja edelleen haluamme niiden kassa elämämme jakaa.

Eettisyyden lisäksi haikkuja kasvatetaan ympäristö huomioiden. Haikut elävät pienissä laumoissa ulkona vapaana liikkuen ja ympäristöä hoitaen. Meille haikut tulivatkin maisemanhoitoon perinnebiotoopeille sekä suojavyöhykkeille järven rannoille ja edelleen niillä on tärkeä rooli tilamme ympäristönhoidossa.

Haikut syövät nurmea ja mitä luonnon antimia nyt metsistä ja rannoilta löytävät. Ne eivät syö lainkaan viljaa tai mitään prosessoitua rehua ja niiden lihan hiilijalanjälki onkin näinollen optimaalinen.

Meidän haikkujen heinä korjataan pelloilta, missä ei myöskään käytetä lainkaan kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Tämä puhdas grass-fed liha onkin tummaa, vähärasvaista ja siinä maistuu hyvä elämä.

highland-caddle-summer
jusala-ranch-highland-cattle
jusala-ranch-highland-cattle-calfs
highland-caddle-winter
jusala-ranch-highland-caddle-on-a-field

Lampaat

Jusalassa asustelee myös maisemanhoito-lampaita. Lampaat ovat hyvä lisä haikkujen suorittamaan maisemanhoitoon ja laiduntavatkin yhdessä haikkujen kanssa, sulassa sovussa.

Jusalan lampaat ovat Ahvenanmaan lampaita tai Dorper-sukuisia lampaita. Ahvenanmaan lampaista kerätään villa talteen käsitöitä varten, kun taas Dorperit pudottavat itse villansa. Dorper on harvinaisempi Etelä-Afrikasta lähtöisin oleva rotu. 

highland-caddle-and-lambs
jusala-ranch-sheeps-on-a-field-eating-grass

Hevoset ja ponit

Jusalan eläinkatraaseen kuuluu myös hevosia ja poneja. Hevosroduksemme olemme valinneet harvinaisen kiharakarvaisen American Bashkir Curly- rodun, joka on haikun tavoin vähemmän jalostettu alkuperäisrotu.

Curly on luonteeltaan älykäs, lempeä ja rauhallinen ja ne on helppoja kouluttaa. Rotu on myös hypoallerginen ja sopii useimmille hevosallergikoille. Ja koska meillä asustaa pari teinityttöä, ei elämä näidenkään kanssa ole tylsää.

pony-eating-grass-jusala-ranch

Muut eläimet

Lisäksi Jusalassa asustelee possuja, kanoja, koiria ja kissa.

jusala ranchin possut olkikasassa

Tervetuloa seuraamaan Jusalan elämää Facebookiin ja Instagramiin!